Trekkerrijbewijs in de regio

Trekkerrijbewijs in de regio

Rijschool Argus uit Broeksterwâld is gespecialiseerd in het verzorgen van een goede opleiding voor je trekkerrijbewijs.

Het T-rijbewijs is ingevoerd op 01-07-2015. Het  “trekkercertificaat” voor 16- en 17- jarigen, dat in 1995 als overgangsregeling in de Arbo-wet was opgenomen, is vervallen.

Eisen.

De certificaten (afgegeven tot en met 30 06 2015)  konden tot 30 06 2016 worden ingewisseld voor rijbewijs T.

Het rijbewijs T geldt voor iedereen die de leeftijd van 16 jaar bereikt en een land- of bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg wil besturen.

De eisen die aan de rijvaardigheid van bestuurders van landbouwtrekker worden gesteld zijn op deze manier voor iedereen gelijk, ongeacht leeftijd. Deze eisen vinden we in de Wegenverkeerswet en het reglement rijbewijzen.

Uitzondering

Er is nog wel een uitzondering voor het T-rijbewijs voor kleine werktuigen. Zo zijn bestuurders van LBT’s en MMBS’en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 centimeter en die slechts één gebruiksdoel hebben. Ze worden bijvoorbeeld  gebruikt voor: maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen zijn uitgezonderd van het T-rijbewijs. Daarnaast mogen deze voertuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

Vanaf 15,5 jaar.

Het theorie-examen kan al vanaf 15,5 jaar worden gedaan bij het CBR. Het theorie-certificaat is dan 1,5 jaar geldig. Studie materiaal bij ons verkrijgbaar, even mailen dan krijg je wel bericht.

Vanaf de 16- jarige leeftijd mag men rijlessen nemen en  praktijkexamen doen. Dit praktijkexamen wordt afgenomen door het CCV. (dit is de “vrachtauto” divisie van het CBR).

Geen rijbewijs?

Autorijbewijs gehaald na 01 07 2015?

Ook u zult het nieuwe opleiding traject voor het T rijbewijs moeten doorlopen.