Motor examens

Route naar je rijbewijs

1. Theorie Examen

Als je het motorrijbewijs wilt halen, moet je theorie-examen doen. Ook wanneer je je autorijbewijs al hebt. Je moet tenminste zeventien jaar oud zijn om het theorie-examen te mogen afleggen. Het certificaat blijft anderhalf jaar geldig. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er minimaal 44 goed moet beantwoorden. Naast de Ja/Nee-vragen zijn er ook meerkeuze en open vragen.

Deel één van je praktijkexamen, voertuigbeheersing, mag je nog zonder theoriecertificaat afleggen. Je moet dan wel een autorijbewijs hebben. Deel twee, verkeersdeelneming, kun je niet afleggen zonder geldig theoriecertificaat.

Volg je een cursus dan regelen wij het examen. Bij zelfstudie bespreek je via de speciale CBR site zelf je examen. Examenbenodigdheden: geldig legitimatiebewijs (bijv. Rijbewijs B).

2. Praktijk Deel I Examen Voertuigbeheersing

Alleen bij Rijschool ARGUS kun je zonder theoriecertificaat of autorijbewijs beginnen met je praktijklessen omdat die worden gegeven op een oefencentrum en niet op de openbare weg. Het examen Voertuigbeheersing duurt 20 minuten. Tijdens het examen moet je 7 van de 12 oefeningen uitvoeren.

1. Achteruit lopend parkeren
2. Langzame slalom
3. Wegrijden uit parkeervak
4. Remmen met slalom
5. Denkbeeldige acht
6. Stapvoets rijden
7. Halve draai links/rechts
8. Uitwijkoefening
9. Snelle slalom
10. Noodstop
11. Precisiestop
12. Technische remproef

Examenbenodigdheden: Rijbewijs B of theoriecertificaat, legitimatiebewijs.

3. Prakijk Deel II Examen Verkeersdeelneming

Het examen Verkeersdeelneming duurt 55 minuten. Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereiding- en controlehandelingen bij de (examen)motor.

De examenrit

De examinator en je rijinstructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Ook let hij op je voertuigbeheersing in het verkeer. Foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld.
Examenbenodigdheden: Theoriecertificaat, legitimatiebewijs (bijv. Rijbewijs B).